Spanien vill bekämpa våld mot kvinnor

Bryssel onsdag
Spanien sätter jämställdhet och särskilt våld mot kvinnor högt upp bland sina prioriteringar när landet tar över ordförandeskapet i EU 1 januari.
Det sade den spanske statssekreteraren för Europafrågor Diego Lopez Garrido när jag lyssande på honom i går.
Han betonade att det spanska ordförandeskapet blir unikt. Inte ovanligt att blivande ordförandeländer uttrycker sig så. Vad han menade var att det blir det första ordförandeskapet under det nya Lissabonfördraget.
Mycket av det han sade var väntat. Under vintern och våren ska EU besluta om den nya strategi för tillväxt och jobb som ska ersätta den så kallade Lissabonstrategin. Nu ska vi i stället lära oss att tala om "Europa 2020", som blir det nya namnet.
Annars är mycket givet - den ekonomiska påterhämtningsplanen, reglerna för övervakning av finansmarknaderna, en plan för Europas energiförsärjning de närmaste åren, införliva Lissabobfördraget och inte minst den nya utrikestjänsten samt att stärka Europas roll i världen (det säger alla ordförandeskap).
Garrido och den spanska regeringen utstrålar dock en stark politisk vilja som lovar gott. Man talar inte bara om fler jobb, utan om bra jobb. Man lyfter fram medborgarskapet och vill driva igenom det direktiv mot diskriminering som Sveriges misslyckades med. Och man tycks mena allvar med jämställdheten.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0