Irländarna gillar EU- trots nej

Brist på kunskap och information var det främsta skälet till att irländarna i våras röstade nej till Lissabonfördraget. Det visar en opinionsundersökning som presenterades i veckan.
Hela 42 procent angav detta som orsak till sin nej-röst. Därefter var de främsta anledningarna oro för att domineras av de stora EU-länderna (13 procent), att fördraget var dåligt för Irland ( åtta procent) och misstro mot regeringen (sex procent).
Undersökningen visar också att många väljare trodde på uppenbara felaktigheter. Var tredje väljare trodde att fördraget innebar att irländarna var tvungna att göra värnplikt i en Europaarmé och att ändra sin abortlag.
Att folkomröstningen inte var ett misstroendevotum mot EU som sådant vsas av att 70 procent av medborgarna anser att EU är bra - och det gäller över 60 procent av dem som röstade nej.
Nu vill EU, särskilt ordförandelandet Frankrike, att irländarna snabbt ska ordna en ny omröstning. Men hur ska den irländska regeringen motivera en sådan? Och vad erbjuder övriga EU Irland för förändringar?
Se där, en tusen eurofråga som många grubblar över här i Bryssel. Just nu låter det inte som om frågan kan lösas under hösten. Det betyder att valet till Europaparlamentet nog får hållas under de nuvarande Nice-reglerna.
Och därmed får Sverige färre mandat än vi skulle fått med Lissabon. Så kan det gå.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0