Nytt avtal utjämnar mellan arbetare och tjänstemän i Belgien

 Det går inte alls bra med de politiska förhandlingar i Belgien, men de sociala förhandlingar har lett till ett första resultat!

Facken och arbetsgivarorganisationerna kom sent tisdag kväll med ett förslag till ett nytt avtal för 2011-2012. Nu ska var och en lägga fram förslaget till sina medlemmar och den 4 februari får vi reda på om Belgien moderniserar sin arbetsmarknad. Expeditionsregeringen har redan sagt att de stöttar avtalet och är beredda att genomföra det.

Den svåraste frågan är att få ett och samma anställningsavtal för arbetare och tjänstemän. Belgien är ett av de sista länder i Europa att ha olika avtal för sk ”white collars” och ”blue collars” (se min blogg 29 november 2011). Luxemburg tog steget till ett enformigt anställningsavtal i 2008. Och Österrike omformade sitt system fem år tidigare.

I Belgien vill man nu införa ett allmännt anställningsavtal som gäller alla som börjar med ett nytt jobb. För de som redan har ett avtal harmoniseras reglerna stegvis över en period på ca 5 år.

Man kom också överens om hur mycket lönerna får stiga de kommande två år. Belgien har ett system med indexering, vilket leder till automatisk lönehöjning varje gång konsumentprisindexen kommer över ett visst tak. På så sett vet man redan nu att lönerna kommer att höjas med ca 3,9%  under 2011 och 2012. Ovanpå det kan man tänka sig en extra lönehöjning på ca 0,3%. Arbetsgivarorganisationerna skulle gärna vilja avskaffa hela indexregleringssystemet, men det går facken inte alls med på. De har stridat hårt för detta och vill nu inte släppa systemet som gör att folk inte blir fattigare under en period av inflation.

Nu får vi hålla tummarna för avtalet. De första reaktionerna i media var inte så positiva. Flera fackförbund tycker att det åter igen blir de underbetalda arbetarna som får bära de tyngsta bördarna. Medan arbetsgivarorganisationerna tycker tvärtom.

Ett praktiskt exempel ur arbetslivet som ger en tydlig bild av hur man kan ”leka” med olika anställningsavtal har en svensk sida. Det svenska värdetransportföretaget Loomis ska ta över Brink’s i Belgien. Men först vill den nya svenska arbetsgivaren att alla anställda sägs upp av det gamla företaget och sedan anställs på nytt av Loomis, men då bara som arbetare och inte som tjänstemän. För än så länge gäller att arbetare är mycket billigare att säga upp än tjänstemän.

 

Jonna Jaakke 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0