Inte bara språken skiljer belgare åt

Tvärs igenom Belgien, horisontalt sett, lite under Bryssel, går det en språkgräns. Det är för det första språkgränsen mellan Flandern i norr och Vallonien i södra Belgien. I Flandern talar man nederländska som är ett germanskt språk, släkt med engelska, tyska och även svenska. I Vallonien talar man franska, som är ett romanskt språk.

Förutom en språkgräns är det även en kulturell gräns, gränsen mellan norra väst-Europa med framförallt protestantisk religion, och södra Europa med sin katolska religion.

Man brukar skoja ibland och säga att norr om denna gräns steker folk sin mat i smör och dricker öl till maten, söder om gränsen steker man sin mat i olivolja och dricker vin till maten.

Att en sådan viktig gräns går rakt igenom ett litet land kan skapa problem. Och det är dessa problem som idag visar sig väldigt tydligt i Belgien. Man lyckas helt enkelt inte att komma överens.

I över 200 dagar har nu Belgien varit utan en regering. Om landet inte har någon ny regering på fredagen den 18 februari, så slår man rekord som det land i världen med de längsta regerings-förhandlingar. Än så länge har Irak rekordet.

 

Hur kommer det sig att denna språk- och kulturgräns går rakt igenom ett litet land som Belgien?

Gränsen är egentligen en av de yttersta gränserna på det gamla romerska riket. Även om romarna kom lite längre norr ut, så var deras inflytan större söder om gränsen. De germanska folkstammen hade betydligt mer inflytan norr om gränsen.

1830 bildades Belgien. Det är ett konstgjort land vars viktigaste funktion var att bilda en buffert mellan de eviga fienderna Tyskland och Frankrike. Som buffertland har Belgien lidit mycket framförallt  under första och andra världskriget, när det krigades väldigt hårt här. Efter världskrigen  var Belgien ett av grundarländerna för Europeiska unionen. Än idag är Belgien en av de största ”believers” i EU.

Men samtidigt har flamländarna och vallonerna det väldigt svårt att komma överens om politiken i detta land. Och tänk att Belgien bara är lite större än Dalarna!

 

Jonna Jaakke


Kommentarer
Postat av: Lise-Lott Hansson

Såg att Bart de Wevers bror har föreslagit att engelskan ska bli ett gemensamt språk i Belgien för att lösa den politiska krisen. Det behövs nog smartare förslag än så för att det ska kunna bildas en regering i Belgien!?

2011-02-08 @ 15:53:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0