Hård kritik mot EU:s jobbpolitik

Strasbourg, onsdag
"En attack mot löntagarna och mot facket". Det var det genomgående temat från Europaparlamentets vänstersida när man diskuterade EU-kommissionens förslag till sysselsättningsriktlinjer och tillväxtstrategin EU2020.
Kommissionen anklagades för att vilja minska tryggheten på arbetsmarknaden och sänka lönerna som enda väg att komma ur krisen. Det hördes från bland andra Marita Ulvskog (S) och hennes franska partikollega och sysselsättningsutskottets ordförande Pervenche Berés.
Pikant var att den hårda kritiken riktades mot en av de få socialdemokraterna i kommissionen - ungraren Laszlo Andor som ansvarar för arbetsmarknad och sociala frågor. Han försvarade sig med att den övergripande uppgiften nu är att öka tillväxten - allt annat får stå tillbaka. Men han sade samtidigt att han var en varm anhängare av den sociala dialogen mellan arbetsmarknadens parter.
EU-kommissionens förre ordförande Jacques Delors har kallat förslaget till årlig tillväxtöversikt som nyligen presenterades som "det mest reaktionära dokument som en EU-kommission någonsin lagt fram".
Debatten hårdnar inför de toppmöten i mars som ska behandla EU:s oilka förslag mot krisen.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0