Tuff helg för Portugal

Bryssel, fredag
I tisdags kom en delegation från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) till Portugals huvudstad Lissabon.
Med sig hade de en kravlista på vad Portugal måste göra för att få det krislån på 80 miljarder euro som utlovats.
Det är minst sagt hårda krav, enligt en artikel i EUObserver. Förhandlingarna förs i stängda rum. Men en uppgörelse bör vara klar redan till helgen. Den 5 juni går landet till nyval.
När EU uppträder som långivare är de högtidliga reglerna i unionens fördrag om att inte lägga sig i medlemsländernas lönebildning och respektera självständigheten för arbetsmarknadens parter bortblåsta.
För de portugisiska löntagarna väntar stora ingrepp i kollektivavtalen, försämrad anställningstrygghet och villkor vid exempelvis avskedande. Skyddet för vanliga arbetstagare ska försämras så att de får samma villkor som tillfälligt anställda. Trenden på Europas arbetsmarknad borde naturligtvis vara den motsatta.
Ett obehagligt inslag i hela denna krishantering är att de olyckor som (rätt oförskyllt) drabbat Portugal utnytjas inrikespolitiskt i andra länder. Varför var till exempel den finske finansministern Jyrki Katainen den som svingade piskan hårdast vid det senaste finansministermötet? Jo, därför att Finland har val på söndag.
På samma sätt är det inhemsk rädsla som styr Tysklands förbundkansler Angela Merkel när hon driver fram stenhårda krav och hård ekonomisk styrning inom EU. Alla krav är inte orimliga, men risken är att de krisdrabbade länderna tvingas ta en midicin som bara gör ont värre.
Se för övrigt en debattartikel av Europaparlamentarikerna Göran Färm (S) och Olle Ludvigsson (S) på samma tema.
Tommy SvenssonKommentarer
Postat av: Smsa Låna

Nice sida! Hur länge har du haft din sida?

2011-07-20 @ 03:56:38
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0