Stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän i Belgien

  Nyligen startade den två-årliga stora sociala dialogen i Belgien. Vad som kallas för “Groep van 10” (10-gruppen) är tio förhandlare på allra högsta nivå från de tre stora fackliga centralorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna i detta land.
Dessa sociala parter försöker komma överens om en ram för lönerna och arbetsmarknadsriktlinjer för 2011 och 2012. Lyckas de komma fram till ett beslut, så omformar den belgiska regeringen det till en lag som då gäller för alla arbetstagare i hela landet.
Just nu är det skillnaderna mellan “blue collars” och “white collars” som står högst på agendan. Belgien är ett av få länder som fortfarande har två olika anställningskontrakt med stor skillnad mellan arbetare och tjänstemän. Man har vetat i 20 år att detta är ett gammalmodigt system, men facken och arbetsgivarna har aldrig kommit överens om hur ett likadant system för alla arbetastagare skulle kunna se ut. Några av de största skillnaderna berör:

·         provtjänstgöring (7 till 14 dagar för en arbetare, 1 till 12 månader för en tjänsteman)

·        utbetaling av lönen (2 gånger i månaden för arbetare, 1 gång i månaden för tjänstemän)

·        reglerna vid sjukdom (arbetarna har en karensdag, inte tjänstemän)

·        temporär arbetslöshet (arbetare får arbetslöshetsersättning om t ex vädret eller tekninksa problem inte tilllåter att de kan jobba, detta system finns inte för tjänstemän och det skulle arbetsgivarna gärna införa)

·        uppsägningstid och ersättning skiljer sig starkt mellan arbetare och tjänstemän (det är både enklare och billigare för arbetsgivaren att säga upp arbetare)

 I Belgien har ca 60 procent av alla anställda ett tjänstemannakontrakt. Arbetsgivarna anser att det är omöjligt att ge alla de övriga 40 procent som har arbetarekontrakt samma gynsamma villkor som tjänstemännen. Men på något sätt skulle man vilja få fram en ram som kan likaställa de två olika kontrakten över en viss tid, till exempel 6 år.
Om dessa förhandlingar dröjer lika länge som förhandlingarna att försöka få fram en ny regering i Belgien, så kan det ta lång tid innan jag kan återkomma till er med nyheter J.

Jonna Jaakke


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0