Nu handlar det inte om pengar, utan om makt

Strasbourg tisdag,

EUs budget finns förstås på dagordningen när parlamentet samlas här i Strasbourg. Förhandlingarna om 2010 års budget har spruckit och man ser framför sig att gå in i nästa år utan en fastställd budget. Då blir det ”12e-delsbudget” som gäller, d v s för varje månad som går utan att frågan når sin lösning, så blir budgeten en tolftedel av 2010 års budget. Något problematiskt, eftersom det då inte finns några medel för nya åtaganden, som t ex de tre nya myndigheterna för övervakning av finanssektorn eller EUs nya utrikestjänst.
Rådet och parlamentet är överens om nivån för 2011 års budget; en höjning med 2,9 procent. Så det är inte det debatten handlar om, utan om vilket inflytande parlamentet ska ha i framtida budgetdiskussioner. Lissabonfördraget ger ökad makt åt parlamentet och nu vill parlamentet börja diskussionen om hur det ska förverkligas när det gäller fastställande av EUs budget i framtiden, inte minst nästa långtidsbudget som snart är aktuell.
Men det vill inte alla medlemsländer och därför har frågan blockerats av rådet. Representanten för det belgiska ordförandeskapet lät idag väldigt vag, när han fick frågan från parlamentets talman om vilka möjligheter han ser att komma vidare; ”Vi måste pröva en annan sorts logik”, var det mest precisa svar han gav, förutom att hänvisa till allas ansvar inför medlemsländernas medborgare.
Kommissionens ordförande Barroso lät mer hoppfull. Han utlovade ett nytt förslag före 1 december, som han hoppas att både rådet och parlamentet ska godta inom 15 dagar. Han betonade att Lissabonfördraget ska tillämpas (vilket han tackades för av parlamentsledamöter) och sa också att kommissionen kommer att utnyttja sin initiativrätt för att lägga fram förslag om så kallade egna medel för EU.

Lise-Lott Hansson

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0