Cecilia Malmström emot förslag att stärka strejkrätten

Vid ett möte med LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin i Bryssel bekräftade EU-kommissionär Cecilia Malmström att hon var en av dem som var emot att skriva in konkreta förslag för att stärka strejkrätten i kommissionens handlingsprogram om den inre marknaden, Single Market Act.

Enligt Malmström berodde det på att dokument endast skulle innehålla nya förslag. Den föreslagna skrivningen som skulle garantera de fackliga rättigheterna innehöll inget nytt, hävdade hon.

- 60 miljoner arbetstagare inom Europafacket känner stor oro för att den fria marknadens villkor går före mänskliga och fackliga rättigheter. Om kommissionen hävdar att det inte är så, varför kan man då inte göra detta tydligt? undrade Wanja.

- Vi ser hur de sociala frågorna hamnar mer och mer i bakgrunden. Och vi har sett hur Lex Laval gjort det svårare för facket att ta tillvara löntagarnas rättigheter i Sverige, fortsatte hon.

Wanja Lundby-Wedin påpekade vidare att Europafacket vill att ett socialt protokoll ska föras in i fördraget. Det kan ske i samband med den föreslagna fördragsändringen om inrättande av en permanent krismekanism inom EU. Om kravet inte tillgodoses kommer facket att arbeta emot fördragsändringen.

De båda diskuterade även Cecilia Malmströms förslag till direktiv om säsongsarbete. Enligt kommissionären är förslaget ett uttryck för global solidaritet. Människor från andra länder får komma till EU för att arbeta under maximalt sex månader och sen återvända hem. Även om lönerna är låga, så är det en stor förtjänst för dem.

Wanja menade att kommissionens förslag till direktiv öppnar upp för ett gästarbetarsystem som vi inte vill ha i Sverige, och som i förlängningen leder till att lönerna pressas ner för alla.

- Vi vill att villkoren ska vara likvärdiga, att utgångspunkten för regleringen i stället ska vara likabehandling och schysta villkor för alla. Det är det som är alternativet, inte att vi får en arbetsmarknad som delar arbetskraften i ett a- och ett b-lag.


Lise-Lott Hansson

Kommentarer
Postat av: Lucke

Anmäl dig till dagens blogg om du vill :P

2010-11-22 @ 13:01:00
URL: http://modegrabben.blogg.se/
Postat av: dear diary

sugen på att få dig ett gött skratt?

i min blogg kan du, helt anonymt, dela med dig av pinsamma/roliga händelser som hänt dig eller någon i din närvaro !



http://deardiaryconfessions.blogg.se/

2010-11-22 @ 13:22:32
URL: http://deardiaryconfessions.blogg.se/
Postat av: t

härlig blogg :)



Kramar

2010-11-22 @ 16:07:58
URL: http://teresevardag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0