11 november: Vapenstilleståndsdagen

Bryssel onsdag,

Den 11 november är Vapenstilleståndsdagen, en röd dag i Belgien och Frankrike. I Storbritannien heter den Remembrance Day och då är det vanligt att bära röda pappersvallmo. Det är en väldigt dyster dag då vi hedrar minnet av första världskrigets offer och minnet av vapenvilan. Klockan 11.00 den 11 november 1918 slutade första världskriget efter fyra förfärliga år i skyttegravar.

Än idag hittar man ungefär 10 döda soldater per år ute i Flanderns åkrar i länet West-Vlaanderen vid kusten. Oftast är det bönder som hittar delar av ett lik eller kläder av en soldat. Oftast hittas också gamla bomber och vapen som än i dag kan ställa till med problem.

Men vad som hittades senast för några veckor sen var ganska ovanligt. En amatör-arkeolog hittade sex soldater tillsammans i ett potatisfält i Komen-Waasten längs gränsen med Frankrike. Eftersom man tror att det handlar om brittiska soldater, undersöks nu tillsammans med brittiska försvarsministeriet vilka de är, var de kommer ifrån, när de dog, osv. Det är inte så lätt eftersom i bara Belgien saknades mer än 100 000 Commonwealthsoldater efter kriget. Bara en liten del av dem hittades efteråt och en ännu mindre del av dem lyckas man identifiera. De militära gravfälten ute i Flandern ser väldigt stora ut och väldigt rörande, men de visar bara en liten del av verkligheten. Många soldater förblir anonyma och har ingen grav.

Efter försöket att identifiera dessa sex soldater ska de få en riktigt grav bland sina kamrater på ett av de många militära gravfälten. Än i dag är krigets följder kännbara.

Jonna Jaakke 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0