På föredrag med president Van Rompuy



Igår arrangerade European Movement ett föredrag med Europeiska rådets permanenta ordförande Herman Van Rompuy på den Bayerska representationen. Det var intressant att sitta i den stora förväntansfulla publiken och se EU:s president, blyg och lite tafatt, redogöra för hur unionen borde utvecklas framöver. Temat för sammankomsten var ”Moving from design to delivery”, nu när Lissabonfördraget är på plats bör Europas politiska krafter äntligen läggas på att leverera resultat åt medborgarna. Krisen har fått en rad olika ledande politiker att redan vilja ändra och skriva om fördraget. Van Rompuy avfärdade samtliga förslag till fördragsändringar och menade att nödvändiga förändringar går at genomföra inom ramen för det nuvarande regelverket. Men han öppnade samtidigt upp för inrättande av informella stukturer och procedurer som inte finns beskrivna i fördraget och på så vis runda både politiskt käbbel och en bångstyrig brittisk regering.


Vem är då denna politiska figur som beskriver sig själv vara en ”grå mus” och som nyligen givit ut en bok med egnenhändigt formulerade haikudikter? Han var inte särskilt känd utanför Belgien och hade bara hunnit varit landets premiärminister mindre än ett år när han blev utsedd till ett av EU:s mest prestigefyllda uppdrag. Som president och högsta representant för 500 miljoner medborgare har Van Rompuy ett ganska vagt demokratiskt mandat. Han är utsedd efter långdragna och slutna förhandlingar mellan europas regeringschefer utan insyn från omvärld eller medborgare.


Van Rompuy som saknar karisma utsrålar däremot lugn och seriositet på ett sätt som i alla fall förtjänat min respekt. Det är svårt att tänka sig Van Rompuy göra storartade utrikespolitiska utsvävningar, vilket antagligen är en av orsakerna till att han blev vald. Det var länge många som hoppades på att Tony Blair skulle få rollen som Europas president.  Då hade vi nog sett mer av äventyrlig stormaktspolitik och mediaanpassade utspel, något som framför allt Tyskland fruktar och antagligen därför stoppat. Det ska nog inte heller underskattas att en del premiärministrar och presidenter i Europa gärna ser att det massmediala rampljuset lämnas åt dem själva. Jag tror att Van Rompuy är en person som trivs utanför ramljuset och som genom att inte ta för mycket plats, inte heller kommer att stöta sig med andra ledares egon och ambitioner. Detta kommer att vara en styrka när det kommer till förmågan att genomdriva politiska förändringar av unionen.


Den ekonomiska krisen ställer höga krav på politisk skicklighet och lyhördhet mot de som utsätts för dess verkningar. Arbetet med att rensa upp i finansvärlden har kommit igång och Van Rompuy nämnde att bankregleringar på europeisk nivå skulle vara klara till den första januari. Han påpekade också att krisen började i USA och inte Europa och att länderna här inte har hänfallit åt protektionism som vid tidigare kriser. Europas nya president är grå och när han försökte sig på att skämta en aning under föredraget, var det många som enbart pligktskyldigt skrattade med en aning. Det återstår också att se om han kan leva upp till förväntningarna och leverera politiska resultat.




Henrik Månsson
Brysselkontoret                                             


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0