Vilka blir stjärnorna i kommissionen?

Bryssel, torsdag
Bulgariskan Rumiana Jeleva tycks bli den enda av de nominerade kandidaterna som inte klarat den hårda granskningen i EU-kommissionen. Hon ersätts av Kristalina Georgieva på Världsbanken.
Med undantag av den nya bulgariskan har alla kandidater framträtt i parlamentet. Omröstning är planerad till den 9 februari. Redan dagen därpå ska den nya kommissionen officiellt vara på plats. Den 11 februari är det nämligen extra toppmöte med stats-och regeringscheferna - det första med belgaren Herman Van Rompuy som ordförande. Då vill kommissionsordförande José Manuel Barroso ha ordinarie lag på plats.
Vilka blir då stjärnorna i kommissionen av utfrågningarna och kommentarerna till dessa att döma?
Den som visade den starkaste lyskraften var nog fransmannen Michel Barnier. Han har en av de verkligt tunga områdena, nämligen den inre marknaden. Denne rutinerade borgerlige politiker som varit både minister i Frankrike och EU-kommissionär slog bestämt fast sin integritet ("Jag tar inte order vare sig av Paris eller London") och visade en helt annan inställning till sociala krav än sina nyliberala föregångare.
Även Joaquín Almunia, spansk socialist övertygade över partigränserna. Han får också en av de viktigaste portföljerna, konkurrenspolitiken..
Överraskande var att tysken Günther Oettinger, som ska ansvara för energifrågorna gjorde ett så pass starkt framträdande. Han ansågs vara en svag figur, utlokaliserad till Bryssel av förbundskansler Angela Merkel. Men hans försäkran om att inte gå i de tyska energibolagens ledband väckte positiva kommentarer. Vi får väl se hur det blir i verkligheten.
Irländskan med det svåra namnet Máire Geoghegan-Quinn, forskning och innovation, imponerade också på sitt utskott.
Bland bubblarna vill jag nämna rumänen Dacian Ciolos, ska kommer att göra alla dem som vill dra ner på jordbruksstödet besvikna. Den matchen kommer (tyvärr) Ciolos att vinna.
Jag skulle gärna vilja tillägga Cecilia Malmström, som gjorde ett bra framträdande. Men hennes portfölj med asyl, terroristbekämpning och migration är inte gjord för att skaffa sig vänner. Snarare riskerar hon kritik från alla håll. Det blir svårt att glänsa med en sådan roll. Men duktig var hon.
Den charmiga och sympatiska brittiskan Catherine Ashton måste nog få en tids inskolning som ansvarig för utrikes- och säkerhetspolitiken innan hon kan räknas bland tungviktarna. Men vänta bara...
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0