Skandal att nya ledamöter får vänta

Jens Nilsson (S) och Amelia Andersdotter (PP) är våra nyaste ledamöter i Europaparlamentet. De blev invalda i och med att det nya fördraget trädde i kraft 1 december förra året. Men de får inte inta sina platser på grund av en konflikt mellan Europaparlamentet och Frankrike.
Det hela är en absurd historia som visar EU från sin sämsta sida.
Valet till Europaparlamentet förra sommaren hölls efter det gamla Nicefördragets regler. Därför valdes 736 ledamöter.
Det nya Lissabonfördsraget föreskriver emellertid att parlamentet ska ha 754 folkvalda. Alltså ska man fylla på med ytterligare 18 ledamöter. Det visste alla inför valet.
För de flesta länder var det inte särskilt komplicerat. I Sveriges fall, vi fick två ytterligare platser, tog man (naturligtvis) in de två som stod närmast på tur - Jens Nilsson och Amelia Andersdotter.
Frankrike lyckades i valet med konststycket att "glömma bort" att fler nya ledamöter skulle komma in när det nya fördraget trätt i kraft. Man har helt enkelt inga nya ledamöter att plocka in. President Nicolas Sarkozy vill därför handplocka de två nya ledamöter man har rätt till från nationalförsamlingen, landets riksdag.
Men, det går inte. I så fall bryter man mot fördraget om att alla Europaparlamentariker ska vara folkvalda. Nu krävs en ny regeringskonferens och en del vill till och med kalla in ett stort konvent (som det som förberedda det nya fördraget) för att lösa frågan enligt fördragets alla regler.
Där är vi nu. Efter tio års författningsdiskussion klarar inte EU att utöka sitt parlament med de nya ledamöterna.
Suck!
Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0