I Belgien är det julafton 6 decemberDenna veckan kommer alla barn i Holland och Belgien vara supersnälla och superduktiga! Det är ju nämligen Sinterklaas den 6 december och då får alla snälla barn presenter. I Holland får de det på aftonen före, alltså den 5:e, i Belgien oftast på morgonen den 6:e. Men det kan även vara några dagar innan, för 6 december är ingen ledig dag.

På mina barns skola firar de Sinterklaas nu på fredag och på deras judo-träning kommer han på lördag. Det är ganska kul att det inte finns någon särskild ordning, för då kan man träffa på honom när som helst, och fira honom när det passer bäst.

På TVn visade de hans inträde redan den 13 november. Det ger föräldrarna god tid att köpa de rätta presenter.

Sinterklaas, Saint-Nicolas eller den helige Niklas, var biskop i Myra (nuvarande Turkiet) och var hedrad som beskyddare för barn. I berättelsen som lever kvar än idag kommer han med ångbåt från Spanien. Han rider på en vit häst och har flera “Svarte Petter” som medhjälpare. För alla snälla barn har han presenter, pepparkakor, marzipan, choklad och mandariner med sig. Mandariner kallas här även för “oranga äpplen”.

På kvällen ställer barnen fram sin sko vid öppna spisen, sjunger Sinterklaas-sånger och lägger fram en morot till hästen och deras långa önskelister. På natten rider Sinterklaas på sin häst över husen och i varje skorsten kryper Zwarte Piet ner. Han lägger fram presenterna och godiset, och tar med sig moroten till hästen. På morgonen vaknar barnen på tok för tidigt och hittar sina presenter. Och även för alla de barn som vet att Sinterklaas inte finns på riktigt, så är det en av årets bästa dagar!

Jonna Jaakke


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0