Van Rompuy - premiärminister, poet och "EU-president"

Vem är Herman Van Rompuy – den belgiske preiärministern som blir EU:s förste permanente ordförande/president? Jonna Jaakke ger här en presentation.

Herman Van Rompuy  föddes i samma kommun där vi har LO/TCO/Sacos Brysselkontor, nämligen Etterbeek, den 31 oktober 1947. Han tillhör det flamländska kristdemokratiska partiet CD&V, det största partiet i Belgien, och han har varit premiärminister sedan 30 december 2008.
Hans pappa var ekonomiprofessor och båda hans syskon (Erik och Tine) är aktiva inom politiken, likaså hans son Peter. Herman pluggade filosofi och ekonomi i Bryssel och Leuven, och det ledde till magisterexamen i ekonomi 1971.
Han började jobba på den belgiska riksbanken och har sedan varit aktiv inom det flamländska kristdemokratiska partiet.
I somras körde han med husbil genom Australien – hans fru tyckte det var viktigt att han kom bort lite från jobbet under semester, och längre bort än Australien kan man nog inte komma. Det framfördes kritik mot att han inte ville ha med sig några livvakter – han är ju faktiskt premiärminister även om han alltid bara känner sig som “vanligt folk”. På sin hemsida skrev han regelbundit om sina semestererfarenheter i Australien.
Han gillar att skriva små japanska dikter så kallade haiku. I brittiska media har de väldigt roligt åt det. Enligt Wall Street Journal är den bästa den här:

“Hair blows in the wind

After years there is still wind

Sadly no more hair”

Den stämmer nog också på Fredrik Reinfeldt, eller hur?

 

Han skrev också en haiku med anledning av mötet mellan EU’s trio av kommande ordförandeländer Spanien, Belgien och Ungern:

“Drie golven rollen

Samen de haven binnen

Het trio is thuis”

 

Jag översätter fritt:

“ Tre vågor rullar

Tillsammans in i hamnen

Trion är hemma”

 

Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0