Hur ska det gå för Belgien utan Van Rompuy?

Bryssel, måndag
Visst är man stolt för att Herman Van Rompuy fick jobbet som EU-president, fast kanske inte i första hand som “belgare”. Problemet i detta land är ju att veta vad man är: belgare, flamländare eller vallon? 
Nu gäller det att hitta en ny premiärminister.
Eftersom kungen, Albert II, har kvar lite politisk makt, är det han som beviljar Van Rompuy avsked och pekar ut den nya premiärministern. Alla utgår från att det blir Yves Leterme, som fick avgå efter bankkrisen hösten 2008.
I media– framförallt på den vallonska sidan – har man dock stora invändningar mot denne flamländske kristdemokrat. Han mislyckades med förhandlingarna mellan Flandern och Vallonien och med att hantera bankkrisen. Vad säger att det ska gå bättre nu?
Till och med kungen tvivlar. Därför kallade han på sin gamle vän och fd premiärminister Wilfried Martens (73 år) och bad honom sköta övergången från Van Rompuy till Leterme.
Varför behövs en medlare när alla är överens om att Leterme ska ta över redan nu på torsdag, 26 november? Själv säger Martens att han bara vill hjälpa till med att sätta upp en ram för förhandlingarna mellan Flandern och Vallonien. Det krävs en lösning på den högsta politiska nivån för att få landet att fungera igen.
Så länge Bryssel-Halle-Vilvoorde-problemet ( där man inte kan komma överens om valkretsindelning och villkor för att få rösta) inte är löst, kan man inte ordna nya val i Belgien. Och i princip skia det bli val nästa år.
Fortsättning följer!
Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0