Grönt ljus för Lissabonfördraget!

Bryssel, tisdag
Den tjeckiska författningsdomstolen slog i dag fast att det inte finns något hinder för president Vaclav Klaus att signera Lissabonfördraget. Senare på dagen gjorde han det och satte därmed punkt för åtta års inåtblickande diskussion i EU.
Någon månad tar det att införa det nya fördraget formellt. I praktiken blir det en omställning som nog tar minst ett år. Det mest krävande arbetet blir att få den nya omfattande utrikesförvaltningen på plats.
Europaparlamentet får mer inflytande över rättsliga frågor och även över jordbruks- och fiskepolitiken. De nationella parlamenten dras in i EU:s beslutsprocess på ett tydligare sätt.
Nu blir det snabba ryck när de nya fina poster i fördraget ska besättas. Europeiska rådet ska få en permanent ordförande i stället för det nuvarande roterande systemet. Fredrik Reinfeldt blir altså den siste statsminister att inneha ordförandeposten på det gamla viset. Dessutom förändras tjänsten som Hög representant, i praktiken utrikesminister. Han eller hon (mindre sannolikt) ska även vara vice ordförande i kommissionen.
Det svenska ordförandeskapet väntas kalla in ett extra toppmöte i mitten av månaden för att utse de personer som ska få de nya toppjobben. Dessutom ska den nya kommissionen under den omvalde ordföranden José Manuel Barroso utses, förhöras och godkännas av Europaparlamentet.
Bryssel drar en lättnadens suck nu när fördraget äntligen är i hamn. En och annan champagneflaska öppnas säkert - och så tas de långa knivarna fram i den makt- och personkamp som redan börjat.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0