Ny facklig seger i EU-parlamentet

Strasbourg, tisdag

 Europaparlamentet beslöt i dag att avvisa kommissionens förslag om att yrkeschaufförer som är egenföretagare inte ska omfattas av EU:s regler om exempelvis maximala körtider.

Enligt det nu gällande direktivet har egenföretagarna stått utanför, men det gällde bara till den 23 mars i år. Sedan dess gäller direktivet även dem.

Kommissionen ville att de även i fortsättningen skulle undantas, men förlorade i en omröstning i parlamentets sysselsättningsutskott tidigare i år.

Inför omröstningen i parlamentet tydde det mesta på att kommissionen skulle få sin vilja igenom. I gårdagens debatt motiverade kommissionen sitt förslag med att det numera finns så bra tekniska hjälpmedel för att kontrollera körtiderna, att någon ändring inte behöver ske. Flera parlamentsledamöter höll med, medan socialister, gröna och vänster ville säga nej.

I voteringen segrade emellertid utskottets linje som också kraftigt stötts av de fackliga organisationerna, inte minst den europeiska transportarbetarfederationen.

Ännu en klar facklig framgång i Europaparlamentet, således. 

Sista ordet är dock inte sagt. Nu går frågan tillbaka till arbetsmarknadsutskottet och sedan ska ministerrådet - under det svenska ordförandeskapet (!) - säga sitt.

Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0