Darrigt inför toppmötet

Bryssel måndag,

På torsdag och fredag är det toppmöte i Bryssel. Två snackisar är hur man ska göra med de irländska garantierna och med valet av ny kommissionsordförande. Här är det senaste:
1. Förhandlingarna med Irland om garantierna för en andra folkomröstning var varit segdragna och har väckt irritation bland medlemsländerna. Först i morgon  väntas EU-ambassadörerna slutförhandla frågan.

Oenigheten handlar främst om vilken form garantierna ska ges. Antingen som ett protokoll som läggs till fördraget , och som blir legalt vid fördragsrevisionen i samband med nästa utvidgning, eller ett "politiskt beslut".

Kontroversen gäller även den begärda formuleringen om arbetstagarnas rättigheter. Sverige, Storbritanninen med flera har tryckt på för att denna inte får innebära några nya åtaganden (dvs inte formuleras så att arbetstagarnas rättigheter ska gå före den fria rörligheten). Dessutom lovade man bara att "fästa stor vikt" vid frågan när man tog beslutet i december  i förra året.- dvs bara luft.

2. Sannolikt kommer toppmötet att ge kommissionsordförande José Manuel Barroso klartecken för en andra mandatperiod. Men endast i form av ett politiskt beslut. Den definitiva utnämningen kommer i höst efter den irländska folkomröstningen. Det är i så fall ett bakslag för inkomande EU-ordföranden statsminister Fredrik Reinfeldt som vid sitt besök i Bryssel i förra veckan sa att det var nödvändigt att Barrosos skulle utses formellt vid mötet i veckan.

3. För övrigt kommer Socialistgruppen, som minskade kraftigt i Europavalet, att byta namn till " Alliansen av socialister och demokrater för Europa" (ASDE). Detta för att kunna ta med det italienska demokratiska partiet och öka sin andel från 161 till 182 mandat. Vad man inte vinner i val får man fixa till i korridorerna.

Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0