Valet av Barroso - första testet för EU-ordförande Reinfeldt

Bryssel 1 juli
Det är ingen överdrift att säga att många i Bryssel nu andas ut. Det misslyckade tjeckiska ordförandeskapet stapplar ut från scenen och de "lite tråkiga, men seriösa och kompetenta svenskarna" har tagit över, för att citera vanliga omdömen i Brysselbloggar och -press.
Statsminister Fredrik Reinfeldts första test som ordförande gäller omvalet av kommissionspresidenten José Manuel Barroso.
Reinfeldt har gått ut hårt i frågan och vill ha EU-parlamentets godkännande av Barroso redan vid dess första session i juli. Misslyckas det, lider han en svår prestigeförlust i inledningen av ordförandeskapet.
Barroso har stöd av samtliga medlemsländers regeringschefer och han är, hittills, den ende kandidaten. Så man kan förstå Reinfeldts fråga: "Vad väntar vi på?".
Problemet är att få med sig EU-parlamentet som måste godkänna varje ny kommissionsordförande. Barroso har stöd av EPP, den konservativa gruppen som är störst i parlamentet. Även den tredje största gruppen liberalerna (ALDE) väntas rösta för honom, men där är stödet inte lika stabilt.
Men inte ens dessa två grupper räcker för att få en majoriitet bakom Barroso. Det finns två utvägar:
Antingen förlitar sig EPP på liberaler och de nybildade grupperna på yttre högerkanten, bland annat den nya EU-skeptiska gruppen där de brittiska tories nu ingår efter att ha lämnat just EPP. Det skulle signalera en kraftig högervridning av politiken och i värsta fall sätta ett exempel för fortsättningen.
Eller så får man med sig s-gruppen (som numera heter "Progressiva alliansen av socialister och demokrater") i en överenskommelse över blockgränsen. Men då krävs politiska eftergifter, t ex att Barroso öppnar för en översyn av det omdiskuterade utstationeringsdirektivet - något som han intressant nog antyder i dagens Dagens Nyheter!
Det senare skulle onekligen skapa ett politiskt klimat för de kommande fem åren som skulle göra det mindre motigt att driva fackliga krav. Det vore dessutom en bra start för det svenska ordförandeskapet.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0