Hoppfulla signaler från nya EU-parlamentet

Bryssel, torsdag
I skymundan av firandet av det svenska ordförandeskapet sker intressanta saker i Europaparlamentet. Den liberala gruppens nye ledare, den förre belgiske premiårministern Guy Verhofstadt, säger inte bara nej till att snabbehandla frågan om ny kommissionspresident (se vår nyhetsartikel). Han tar också avstånd från tankarna på att samarbeta med de olika högergrupperna. Läs mer här.
Det har spekulerats i att den dominerande kristdemokratiska EPP-gruppen skulle skapa en ny borgerlig majoritet i parlamentet med liberalerna och de nya högergrupper som bildats efter valet. Därmed skulle man ställa såväl S&D-gruppen ( fd socialistgruppen) som de gröna utan inflytande.
Liberalerna avvisar emellertid detta och säger sig i stället vilja ha en samling i mitten, dvs samförstånd ska i första hand sökas med EPP och S&D. Det ger i och för sig liberalerna en bra för förhandlingsposition i mitten, men framför allt förhindrar en sådan lösning att de mer extrema högergrupperna och EU-motståndarna får inflytande över besluten.
Om det blir så finns det hopp även om det nya parlamentet. EPP-gruppen har blivit av med de reaktionära brittiska konservativa och har därmed dragit sig åt mitten. (En effekt av detta är att Gunnar Hökmark (M) förlorade sin post som vice ordförande. Han ansågs stå britterna för nära, enligt bedömare.)
För facket är detta goda nyheter. Socialt sinnade kristdemokrater, progressiva liberaler och socialdemokrater och övrig vänster brukar ställa sig bakom fackliga krav. Trots valutgången tycks det finnas möjligheter att bygga sådana allianser även i det nya parlamentet. Vi får se.
Fotnot 1: Vi återkommer med en redovisning av de nya grupperna och med fördelningen av de viktiga utskottsplatserna när dessa är klara. Slutförhandlingar pågår. Men enligt uppgift kommer EPP och S&D som tidigare att dela på de viktigaste posterna i en så kallad teknisk samverkan.
Fotnot 2: Socialistgruppens nya namn är "Progressiva alliansen av socialister och demokrater" och gruppens förkortning är S&D.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0