Irlands villkor öppnar för facket

Det tycks bli en andra folkomröstning i Irland om EU:s Lissabonfördrag. Sannolikt hålls den i oktober. Opinionsmätningarna tyder på att det blir ett ja denna gång. Men, men sådan har visat fel tidigare.
Intressant för facket är dock att ett av Irlands villkor för att hålla en andra folkomröstning är att EU ska "bekräfta arbetstagarnas rättigheter".
Det öppnar nämligen för Europafackets krav på ett socialt protokoll i fördraget som ska säkerställa en rättvis balans mellan de ekonomiska friheterna och grundläggande fackliga rättigheter. 
Många avfärdar fackets krav som orealistiskt, främst därför att det skulle innebära en omförhandling av Lissabonfördraget. Men det behövs inte.
De irländska garantierna ska nämligen inte införas omedelbart ,utan först när fördraget ända anpassas i samband med Kroatiens inträde nästa år.
Det betyder att kravet på ett socialt protokoll och arbetstagarnas rättigheter bör bli en fråga inför Europavalet i juni. Väljarna bör därför a reda på vad politikerna tycker i frågan.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0