Tjeckerna slår tillbaka

Bryssel, onsdag
"Det är kul!", var det något överraskande svaret från  Tjeckiens vice premiärminister och Europaminster Alexandr Vondra på frågan om hur det känns så här sex veckor in på ordförandeskapet.
Uppgiften att leda EU i dessa kristider är inte precis enkel. Men Vondra försäkrade att de arbetar seriöst och har kompetens.
"Vi kanske inte kommer att vilja lämna över till nästa land", skrattade han med tydlig vink åt den franske presidenten Nicolas Sarkozy som högst övilligt lämnade plats åt tjeckerna. En varning åt Sverige som följer efter, alltså
Vondra kom försenad till frukostmötet med tankesmedjan EPC här i Bryssel. Han blev fördröjd i Prag på grund av den pågående debatten i parlamentet om Lissabonfördraget.
Han trodde att det skulle bli godkänt, kanske redan i dag. "Det finns saker vi inte gillar", sa han, men vi kommer att "rösta efter förnuftet och inte med hjärtat", tillade han.
Tjeckerna har fått mycket kritik, framför allt i fransk press. De anklagas för att vara både lata och okunniga. Naturligtvis tillbakavisade Vondra detta. Själv sover han bara 2-3 timmar per natt.
En sak är att den tjeckiska regeringens inställning till arbetsrätt och sociala frågor lämnar mycket i övrigt att önska. Regeringen är en av Europas mest nyliberala (för att inte tala om presidenten, Vaclav Klaus som för övrigt ska tala i EU-parlamentet i morgon). Men att allmänt anklaga dem för inkompetens tycker jag är dumt.
Vondra är exempelvis en mycket erfaren politiker med rötter i den tjeckoslovakiska demokratirörelsen på 80-talet. Han var en av författaren och senare presidenten Vaclav Havels närmaste medarbetare.
Att han dessutom var med i ett rockband (Narodni trida) gör honom bara mer intressant.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0