Ska toppmötet hela eller dela EU?

På söndag är det dags för ännu ett toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer här i Bryssel. Det börjar bli många nu.
Redan om tre veckor hålls det ordinarie vårtoppmötet, också här i Bryssel. Och i maj har det tjeckiska ordförandeskapet kallat till ett extra toppmöte om jobben och om det sociala Europa.
Mötet på söndag drevs fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Det vara bara för tjeckerna att lyda och kalla till mötet.
Ämnet är protektionism och politikerna kommer säkert att lova att inte använda sig av sådan i kampen mot krisen, inte minst inom bilindustrin. Vad orden sedan är värda är en annan fråga.
Det är inte bara inflation i toppmöten. Medlemsländernas regeringar träffas alltmer i olika konstellationer. I Berlin nyligen möttes de EU-länder som ingår i G 20 (Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italen) plus Spanien och Nederländerna. Denna grupp av länder la i praktiken fast hur EU ska agera i de kommande internationella mötena.
På söndag håller de tio medlemsländerna från forna Östeuropa ett förmöte inför Brysselmötet.
Risken är att vi i den ekonomiska krisens spår också får en politisk kris där motsättningarna skärps  mellan dels de stora och de mindre länder, dels mellan Väst och Öst. I en del kommentarer talas till och med om järnridåns återkomst.
Hoppas att EU-ledarna visar sig vuxna att undvika detta.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0