Strid om gränslösa sjukvården

I torsdags röstade Europaparlamentet igenom betänkandet om gränslös sjukvård. Socialdemokraterna lade dock ned sina röster eftersom de inte fick igenom två viktiga ändringsförslag: dels att ändra den legala basen för direktivet att utöver inre marknad (artikel 95) även omfatta artikel 152 om hälsa och dels att få till stånd starkare skrivningar kring förhandsbesked. Den text som antogs ger medlemsstaterna rätt att införa förhandstillstånd endast om det finns särskilda skäl, t ex att socialförsäkringssystemets "finansiella balans" skulle hotas. Kommissionär Vassiliou sade dock att om det skulle visa sig nödvändigt så var kommissionen beredd att titta på möjligheten att också basera direktivet på artikel 152 och inte bara 95.


Flera svenska och danska ledamöter hördes i debatten. Moderaternas Fjellner liknade direktivförslaget vid en fråga om liv eller död och parlamentets beslut i den här frågan var ett av de han var mest stolt över. Holm (Vänsterpartiet) framhöll att vård inte kunde betraktas som vilken vara som helst. Schmidt (Folkpartiet) anklagade socialdemokraterna för att vilja rädda systemet istället för patienterna. Westlund (socialdemokraterna) hänvisade till partiets krav på förhandsbesked.


Den 9 juni ska ministerrådet ta ställning i frågan. Det tjeckiska ordförandeskapet påstod att det rådde avsevärd samstämmighet inom rådet, men att det var för tidigt att säga om det skulle gå att nå enighet om direktivförslaget. Andra källor säger att det finns ett antal länder som kräver att direktivets legala grund måste ändras (dvs att också omfatta artikel 152). Därefter blir det en andra läsning i parlamentet någon gång under hösten.
Veronica Nilsson, Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0