Kommissionen skjuter Lavalfrågan ifrån sig

På torsdagen höll EU-kommissionen sitt stora så kallade Forum om löntagarnas rättigheter och de ekonomiska friheterna, dvs Laval med flera domar som gått facket emot. 
Kommissionären Vladimir Spidla talar om betydelsen av den sociala dimensionen, men vill inte göra någonting. Ingen revidering av utstationeringsdirektvet. Han skjuter frågan till parterna, facket och arbetsgivarna. Därmed tvår han sina händer. Har EU någonsin haft en mer passiv och oengagerad arbetsmarknadskommissionär?
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin beklagar domarna, men vill inte heller göra något inom EU. Vi ska knäcka våra egna nötter, sa han och hänvisade till den svenska utredningen.
Han fick hård om än indirekt kritik av LO:s och Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin som talade om "politiker som beklagar domarna, men inte vågar göra något".
Som så ofta står fackets hopp till Europaparlamentet. 21-22 oktober behandlas Jan Anderssons Lavalrapport och om parlamentet ställer sig bakom den kompromiss som utarbetats blir det i alla fall en opinionsyttring till stöd för de fackliga kraven.
Men vänta ingenting av den nuvarande EU-kommissionen eller av de kommande tjeckiska och svenska ordförandeskapen.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0