Inga "Fat Cats" i facket

Skrev i det förra inlägget om förslaget att fackliga ledamöter i de europeiska företagens styrelser ( så kallade SE-bolag)ska lämna ifrån sig en del av sina arvoden (över drygt 30 000 kronor per år) till en gemensam fond. Nu har Europafackets styrelse just fattat det beslutet.
Frågan har blivit aktuell eftersom en del fackliga företrädare, främst i kontinentala länder som Tyskland, kan tjäna hisnande summor på dessa uppdrag. Det har förstås upprört många.
Europafackets generalsekreterare John Monks har talat om att det inte ska finnas några "Fat Cats" inom facket.
Beslutet fattades under stor enighet, även om det finns en del frågetecken. Rent juridiskt är det svårt att bestämma över arvodena, ytterst kan ledamöten göra som den vill. Men bara de som är villiga att ingå i fondsystemet ska stödjas i val till företagsstyrelser. Diskussion var det även om hur mycket av pengarna som ska gå till de nationella facket och hur mycket som skulle gå till den europeiska fonden. Nu blev det 50-50, även om svenska fack ville att två tredjedelar skulle stanna inom de nationella facken.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer
Postat av: Åke Zettermark, Saco

Med tanke på stämningen och inställningen till förslaget när det behandlades i juni så blir jag imponerad av Reiner Hoffmanns (biträdande generalsekr i EFS) slit med att lösa och förankra de knepiga frågorna. Idag var det knappast någon debatt alls, bara TCO och Saco som invände mot fördelningen. Vi vill att 2/3 av det belopp som avstås netto ska stanna hos nationella organisationen istället 50 procent. Skälet är bl a att hemmaorganisationen får ta på sig en mängd uppgifter, såsom stöd till ledamoten, förankring och samråd med andra berörda nationella organisationer m.m.

2008-10-16 @ 15:45:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0