Engagerad Sarkozy i EU-parlamentet

Strasbourg, tisdag
- Uppgiften nu är att göra om kapitalismen. Inga banker som staten köpt in sig i ska verka i skatteparadis. Inga handlare ska lockas till farliga spekulationer.
 Nej, det är ingen socialist som säger det utan den franske högerpresidenten och EU:s nuvarande ordförande Nicolas Sarkozy. Han talar just nu i Europaparlamentet och får både skratt och applåder.
Onekligen gör han ett starkt intryck. Kanske ska vi vara glada för att det just är han som råkar vara EU:s ordförande under den här krishösten. Det finns ju värre alternativ...
Sarkozy skulle redogöra för EU:s toppmöte i förra veckan, men han sa sig i början vilja tala fritt som man bör i parlamentet. Hans tal sträcker sig över sommarens kris i Georgien till den senaste månadens finanskris.
Fast toppmötet sa nej till industristöd i krisens spår, upprepar Sarkozy sitt krav på sådant. Särskilt nämnde han bilindustrin.
- Vi ska inte vara naiva. Nu när den amrerikanska regeringen bestämt om ett stort stödpaket till sin bilindustri, måste vi svara.

Han påpekar att häften av de nytillverkade bilarna i Frankrika är miljöbilar. I det läget kan vi inte tillåta att konkurensen snedvrids när andra regioner inför stöd till sin bilindustri.

-Vi ska kunna bygga flygplan, tåg och bilar i Europa, säger den franske presidenten i ett starkt försvar för den europeiska industrin.
Han försvarar samtidigt EU:s klimatpaketet och säger att om Europa i finanskrisens spår drar ner på sina ambitioner skadas hela det internationella miljöarbetet.

Både somarens utrikespolitiska kris och finanskrsen visar att EU måste förändra sina institutioner. Han säger att det roterande ordförandeskapet varje sjätte månad inte längre håller måttet.
Han skulle nog gärna vilja hålla i rodret hela tiden...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0