2-0 till sociala Europa

Strasbourg, onsdag
Inom en timme fattade Europaparlamentet två viktiga beslut för facket och för det sociala Europa.
Bemanningsanställda blir nu likställda med övriga anställda. En fråga som länge blockerats i ministerrådet har efter många år fått sin lösning. (Se tidigare bloggnotis och artikel på hemsidan.)
Strax efteråt antog parlamentet med 474 röster för, 106 emot och 93 nedlagda Jan Anderssons rapport om utmaningar för kollektivavtalen i Europa (Lavalrapporten).
- Det blev 2-0 för det sociala Europa, kommenterade den brittiske labourledamoten och talespersonen i sysselsättningsfrågor för socialistgruppen Stephen Hughes.
Jan Andersson sa på presskonferensen att det var viktigt med en bred majoritet för att förmå kommissionen att agera i frågan. Främst gäller det att bryta motståndet mot en revidering av utstationeringsdirektivet.
- Vi vill ha likabehandling på arbetsmarknaden, sa han. Det är en europeisk fråga.
Beslutet är en framgång för Europafackets krav på en översyn av utstationeringsdirektivet, även om det är försiktigt uttryckt, samt att balansen mellan ekonomiska friheter och grundläggande rättigheter ska återställas.
-Det här visar att det går att nå framsteg i sociala frågor. Ett viktigt besked till väljarna och inte minst till facket, sa Stephen Hughes.
PS. Europafackets generalsekreterare John Monks brukar tala om att det efter de fyra senaste domarna i EG-domstolen står 0-4 för facket. Nu är det åtminstone reducerat till 2-4.

Kommentarer
Postat av: Anders Larsson

Det går på rätt håll och det finns trots allt ett liv efter både Laval och Lissabonfördraget. Hade det nu varit så att vi skulle summera Sveriges medlemskap i EU idag så då är det klart att vi kanske hade fått konstatera att det blev 2-4 men det sociala Europa är värt att sträva efter och i det långa loppet tror jag på ett bättre Europa för alla arbetstagare. Dit kommer vi att nå.

2008-10-22 @ 15:49:33
URL: http://www.lo.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0