Britterna i gräddfil till euron?

Bryssel, torsdag
Finanskrisen har lett till en ny debatt om euron. Den danske premiärministern Anders Fogh Rasmussen vill ha en ny dansk folkomröstning senast 2011. I Sverige trycker folkpartiet på för att även vi ska rösta en gång till.
I båda fallen är argumentet att finanskrisen visat att det är tryggare att vara med i en stor gemensam valuta när det stormar i värlsdekonomin.
Storbritannien, som liksom Danmark har ett undantag i fördraget om euron, lär dock knappast rösta om saken under den närmaste tiden. Inte bara för att det sannolikt skulle bli nej, utan också därför att landet inte betalar samma politiska pris som andra genom att stå utanför.
Den brittiske premiärministern Gordon Brown har ju tillsammans med den franske presidenten och EU:s ordförande Nicolas Sarkozy tagit ledningen i kampen mot finanskrisen. Britterna har blivit en "permanent gäst" , som Agence Europe skriver, i Eurogruppen. I praktiken sitter man alltså med vid bordet då den femton (snart sexton) euroländerna lägger fast besluten.
I debatten sägs att Danmark har den sämsta av lösningar - man har kronan knuten till euron, men inget inflytande. Kanske har då britterna den bästa av lösningar - man behåller sitt pund, men är i praktiken en tung beslutsfattare i eurogruppen. Tala om gräddfil.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0