Mäktig facklig manifestation

- Vi är minst 15 000 deltagare, sa Europafackets generalsekreterare John Monks när han talade vid den fackliga demonstrationen i Strasbourg i dag. Det var långt fler än man vågat hoppas på.
Med visselpipor, ballonger och färgglada västar tågade fackliga medlemmar från hela Europa genom Strasbourgs gator. På plakaten stod "nej till längre arbetstider" och "trötta arbetare är en hälsofara". Flest förstås från Tyskland och Frankrike.
Men Markus Kristiansson och jag från Brysselkontoret hade i alla fall sällskap av en del andra svenskar - bland andra Thomas Jansson från TCO och Carolina Falk, vice generalsekretrerare i vänstergruppen GUE.
I tåget gick även politiker som Jan Andersson (s), ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott. I vimlet stötte jag även på hans partikamrater Göran Färm, Anna Hedh och Inger Segelström. Alla avstod från lunchen med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som är i Strasborg för att förbereda det svenska ordförandeskapet.
Ingen vågar dock gissa på utgången av morgondagens votering om arbetstidsdirektivet. Kan bli en "nätrullare", sa Göran Färm.
Protesterna mot ministerrådets och kommissionens förslag sträcker sig även långt in i de kristdemokratiska leden. En av talarna på demonstrationen var för övrigt Ingrid Sehrbrok, vice ordförande i tyska facket DGB och aktiv medlem i kristdemokraterna CDU.
Halv tolv i morgon är den spännande omröstningen. Vi rapporterar på bloggen. Läs även nyhetsartiklarna här intill.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0